ma[TR]0ck Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ma[TR]0ck Forum

Rock PLaRTF0rmu
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 ....Gitar....

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
HayLaz
Admin
HayLaz


Mesaj Sayısı : 67
Yaş : 29
Nerden : HaYaL aLéMinDéN
Kayıt tarihi : 04/06/08

....Gitar.... Empty
MesajKonu: ....Gitar....   ....Gitar.... Icon_minitimePerş. Haz. 05, 2008 1:28 am




hitit gitarı, gitar tipi entrümanlar içerisinde en eski olarak bilinenidir. gitar çalan insan oymalı kaya, anadolu medeniyetleri müzesindedir. yaklaşık 3300 yıl (m.ö. 1400) öncesine ait olan bu kaya, alacahöyük civarındaki kazılarda çıkmıştır. dikkat edildiğinde gitarın sapındaki perdeler olduğu gibi fark edilir.gitarın şekli bugünki klasik gitarın formuna oldukça benzemektedir. aynı zamanlarda mısır'dada uzun saplı lut'lar vardı. tarihi bilgileri karşılaştırdığımızda; o çağlarda hitit'ler ile mısır'lıların sıkı ilişkiler içerisinde olduğunu görürüz.

arkeolojik bilgiler ışığında incelemeler sürdürüldüğünde m.ö. 400 yıllarında akdeniz kıyılarında akdeniz kıyılarında gitara benzeyen enstrümanlara rastlanır. grekler ve romalılarda da çok miktarda görülen bu enstrümanlar bugümkü gitar tekniğine benzer şekillerde çalınıyordu.

m.s. 1500 yıllarında ''vihuela'' denilen bir enstrüman iber yarımada'sında oluşmuştur. birçok değişik tipleri olmasına rağmen en yaygın olanı altı çift telli olanıdır. çift olan teller unison yada oktavlara akord edilirdi. bu çağda polifonik müzik önem kazanmış , birçok müzisyen kontrpuantal müzik yazmıştır.

barak çağ'ın başladığı zamanlarda italya'da oluşan italyan gitar tipi bugün kullanılan gitarlara çok daha fazla benziyordu. delik bugünün gitarınki gibi olup; tamamen açıktı. perdeler deliğe kadar ızanıyordu. genellikle beş çift tel kullanılırdı. bu gitarların , bir tek; beş çift telli olanlarıda vardı.

bu gün kullanılan modern gitar'ı ilk yapan kişi ispanya'nın almeria bölgesinden antonio torres jurado'dur. torres bo tipteki ilk gitarını 1863 yılında yapmış ve modern gitarın gelişmesinde en önemli adımı atmıştır. geliştirdiği 650 mm tel uzunluğu o kadar önemli bir karar idi ki; daha sonra bu tel boyu standart uzunluk olarak kullanıldı.

modern gitar bir ''8'' şekline benzetebiliriz. gövde ile saptaki köprü arası tel uzunluğunun yarısı olup, bir oktavdır. 12 perde vardır. gitarın gövdesinin ön tarafındaki ''ses tablası'' da denilen ahşap kısım çam ağacından yapılır. çam cinslerinden sedir yada ladin olabilir. gövdenin yan ve arka kısımları gül ağacından yapılır. sapının ön kısmı çok sert bir ağaç olan abonaz'dan; arka kısmı ise maun ağacından yapılır.

klasik gitarda diğer bir çok enstrümanlardan farklı olarak ses direk olarak parmak uçlarının teller ile irtibatından elde edilir.yaklaşık üçbuçuk oktavdır. kontrpuantal pasajlar tam armoni ve altı notaya kadar varan akorlar elde etmeye uygundur.

çağımızda gitarla ilgili araştırmalar süratle çoğalmakta ve birçok ünlü gitar yapımcıları çok güzel enstrümanlar üretmektedir. 640 mm. ile 664 mm. tel boyları arasında değişen gitar tipleri çok değişik ve ilginç sonuçlar vermektedir. zorukla elde edilen bu tip çok güzel gitarların bakımı ayrı bir özen ister. gitar ani ve büyük sıcaklık farklarından korunmalıdır. havadaki nem oranına göre dikkat edilmediği takdirde çatlaklar yada birleşim yerlerinden açılmalar oluşabilir. kuru bir iklim çatlak oluşmasına, tellerin yükselmesine ( tellerin saptan uzaklaşmasına ) neden olabilir. bu gibi durumlarda nemlendirici kullanılmalıdır. gitar için ideal olan nem oranı %55-%75' dir.....

çalması kadar imalatıda zevkli olan enstruman. imalatında genellikle gövdesi için maun yada gül göğüs tahtası için ladin,köknar yada kanada çamı kullanılır.yoğun bir yapısı olduğundan akustik gitarlarda daha çok gül ağacı tercih edilirken klasik gitarlarda maun ağacı kullanılır.sap kısmında ise en çok tercih edilen ağaç maun ağacıdır. maun ağacı biraz yumuşak olduğu için sapta genellikle kelebek ağacı ile lamine edilerek kullanılır. piyasada bulan ucuz gitarlar ise daha çok kavak gibi ucuz ağaçların kontraplak hale getirilip allanıp pullanması ile yapılır. gitarın imalat aşamaları ise:
3 mm kalınlığındaki maun plakalar önce ıslatılarak gitar kalıbı içerisine yerleştirilebilecek kadar yumuşatılır. ön kapak ve arka kapak dışarıda hazırlanır. kapakların iç kısımlarında balkon denilen ince ladin çıtalardan desteklar bulunmaktadır.hazırlanan kapaklar kalıbın önüne ve arkasına yerleştirilir. tutkallar kuruduktan sonra kalıp çıkartılır. artık gitarımızın gövdesi hazırlanmıştır. şimdi geldi sapı yerleştirmeye: sapı hazırlamak ve burgu yerlerini ayarlamak için bir freze tezgahına ihtiyaç duyulur. hazırlanan sap gövdeye freze ile açılan girintiye sallanmayacak kadar sıkı bir şekilde oturtulur ve tutkallanır. klavye üzerine perdeler çakıldıktan sonra sapın ön kısmına tutkallanarak yapıştırılır.bu aşamada klavye çok şıkıştırılmamalı gitar bükülmemelidir.daha sonra köprü hazırlanır ve göğüse tutkallanır. şimdi geldi vernik aşamasına bu aşamada birçok seçenek mevcuttur en basiti ise birkaç kat poliüretan vernik üzerine pistole ile ipek mat vernik uygulamaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://matr0ckforum.all-up.com
aShie_mheLeNq
Onursal Üye
Onursal Üye
aShie_mheLeNq


Mesaj Sayısı : 39
Yaş : 29
Nerden : ist.qültepe
Kayıt tarihi : 05/06/08

....Gitar.... Empty
MesajKonu: Geri: ....Gitar....   ....Gitar.... Icon_minitimeCuma Ağus. 22, 2008 6:48 pm

saoL Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
....Gitar....
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Elektro Gitar

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ma[TR]0ck Forum :: ROCK - METAL GENEL KATEGORİ :: Müzik Enstrümanları-
Buraya geçin: